Poeke Hillen (88) & Rutger Lamers

Gebruikers Sensara HomeCare

‘Het geeft een enorm gevoel van rust’

Rutger Lamers voelde zich soms wat ongemakkelijk als zijn moeder de telefoon niet opnam. ‘Ik had al eens bedacht dat het fijn zou zijn als mijn moeder een sensor had die beweging registreert. Een webcam zou ik niet willen, dat schaadt de privacy. Toen kwam de buurman met een folder van Sensara, dat was perfect.’ Poeke Hillen: ‘Ik dacht zelf ook: stel dat er iets gebeurt, wat dan? Mijn moeder is op haar 96e gevallen en kwam zelf niet meer overeind. De sleutel binnen in het slot, de brandweer moest de deur forceren.’ Rutger Lamers: ‘Je hoort van mensen die dagenlang in hun woning liggen, dat is een schrikbeeld. We besloten het te gaan doen.’

De kinderen zijn gerust, en ik ook. Ze hoeven maar op hun telefoon te kijken en ze zien of het goed met me gaat.

– Poeke Hillen (88) heeft sinds vier maanden de slimme sensoren van Sensara HomeCare in huis –

Was de installatie moeilijk?
Rutger Lamers: ‘Het kostte alles bij elkaar een halfuurtje, het is plug and play. Zo simpel had ik het niet verwacht.’

Wie kijken er mee?
Rutger Lamers: ‘Mijn zus en ik hebben de app. Mijn broer niet; die denkt na twee uur geen beweging meteen dat er iets is.’

Hoe bevalt het?
Rutger Lamers: ‘Ik vind het systeem briljant. Het werkt goed en geeft mij een enorm gevoel van rust. Waar ik ook ben, ik hoef maar even op m’n telefoon te kijken en ik weet hoe het gaat. Poeke Hillen: ‘Rutger vroeg mij: vind je het niet vervelend dat wij kunnen zien wat je doet? Maar dat kun je niet zien. En het maakt mij niets uit. Het is m’n zoontje die het ziet, niet de buurman.’ Rutger Lamers: ‘Je kunt zien waar ze het laatst is geweest en wanneer. Het geeft een goed gevoel als ik zie dat ze erop uitgaat. Ik zie ook hoe vaak ze naar de wc is geweest. Dan zeg ik voor de grap: je hebt een 10!’ Poeke Hillen: ‘Mij maakt dat niets uit. Bij een vriendin bellen de kinderen drie keer per dag om te vragen hoe het gaat, vreselijk. Nu zijn de kinderen gerust. Ze hoeven maar op hun telefoon te kijken en ze zien of het goed met me gaat. Rutger Lamers: ‘Ik bel één of twee keer per week, dan hebben we gewoon een leuk gesprek. Beide buren hebben een sleutel. Als ik bel en ze neemt niet op, bel ik hen.’

Kijkt u vaak op de app?
Rutger Lamers: ‘Ongeveer een keer per dag. Als we een dagje uit gaan, kijk ik ‘s ochtends even hoe ze heeft geslapen. Heeft ze een onrustige nacht had, dan weet ik dat ze later op de dag moe wordt. Verder ga ik niet voortdurend kijken, dat heeft geen zin. Dan zie je dat ze nog steeds zit waar ze vijf minuten geleden ook zat. Het systeem geeft bovendien zelf een signaal als het overdag twee uur geen beweging heeft geregistreerd.’

Heeft u al meldingen gekregen?
Rutger Lamers: ‘Meestal is het scherm van de app groen, dan is alles normaal. Laatst was het geel, met de melding: Verliet het huis minder vaak. Dat klopte, want het was erg warm die week en ze was minder buiten geweest. Ik kreeg ook een keer de melding: Veel naar het toilet geweest. Een rood scherm betekent alarm, dat heb ik nog nooit gehad. Handig is dat op het scherm ook een telefoonknop zit, zodat je direct kunt bellen. Ik bel haar meestal via die knop, dan zie ik meteen waar ze is.’

Werkt het altijd?
Rutger Lamers: ‘Het systeem heeft nog nooit platgelegen. Eén keer had KPN een internetstoring, daar krijg je dan op de app melding van. Kijk, dit is ook heel slim van het systeem.’ Hij wijst op een half maantje dat de onderkant van de sensor afschermt. ‘Als de kat rondloopt, registreert hij geen beweging. Er is goed over nagedacht. Ik heb het idee dat het pas op de markt is gebracht toen het product echt heel goed was.’

Draagt het bij aan de zorg voor uw moeder?
Beiden reageren instemmend. Rutger Lamers: ‘Elke vrijdag komen mijn broer, mijn zus en ik afwisselend boodschappen doen. Maar ze is nog prima actief. Als ik zie dat ze in de woonkamer is, in de eetkamer en in de keuken, en af en toe erop uitgaat voor een boodschap of de kapper, dan zie ik dat ze verder nog geen zorg nodig heeft.’

Werkt het ook preventief?
Rutger Lamers: ‘Het is indicatief. Als ik zie dat ze de afgelopen maand minder uren heeft geslapen, of langzamer loopt, kunnen we het erover hebben.’ Poeke Hillen: ‘Het geeft me zoveel rust. Alleen sinds jij (ze knikt naar Rutger) zei dat ik zo slecht liep, ga ik elke keer even netjes lopen als ik langs een sensor loop.’

Wat als er bezoek komt?
Als er bezoek komt, registreert de app zoveel beweging dat hij die dag voor het trendoverzicht grijs maakt en niet meeneemt in de statistieken. De meldingen blijven gewoon werken; is het bezoek weg en valt de gebruiker, dan wordt dit gemeld. Het systeem is bovendien zelf lerend: komt er bijvoorbeeld elke ochtend iemand koffiedrinken en elke middag iemand van thuiszorg, dan wordt dit als ‘normaal gedrag’ geregistreerd.

Ik heb een huisdier. Verstoort die het patroon niet?
De sensor is aan de onderkant afgedekt, zodat de beweging van huisdieren niet wordt geregistreerd. Tenmiste niet als ze hoger zijn dan 80cm.