5 tips voor de succesvolle inzet van zorgtechnologie

Het succes van nieuwe zorgtechnologie staat of valt met het gebruik en draagvlak binnen uw organisatie. Daarom is het essentieel om zorgverleners vroegtijdig en actief te betrekken bij de komst van nieuwe zorgtechnologie. Want zij kennen als geen ander de dagelijkse praktijk en de werkprocessen die ondersteund moeten worden. Bovendien zijn zij degenen die de nieuwe technologie moeten omarmen en dagelijks gaan gebruiken. Maar hoe organiseer je de adoptie op een goede manier in het zorgproces?       

Dit zou eigenlijk een kernvraag moeten zijn bij alle ICT-ontwikkeltrajecten. Helemaal in de menselijke werkomgeving van de zorg. Toch is dit bij veel organisaties nog een verbeterpunt. Om wél te zorgen voor goede en vroegtijdige betrokkenheid van zorgverleners besteden we hier vanuit Sensara veel aandacht aan bij de verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties die onze zorgtechnologie benutten. Daarbij spelen onze zorgconsulenten – die zelf altijd in de (ouderen)zorg gewerkt hebben – een belangrijke rol. Twee van hen (Irene Lunter en Guido Zomer) delen in deze blog hun ervaringen en tips voor zorgorganisaties.

1. Zet de medewerker en cliënt voorop

Nieuwe zorgtechnologie (leefcirkels, uit-bed alarmering en inactiviteitsalarmering) kan zorgmedewerkers en cliënten geweldig helpen. Bijvoorbeeld door werkdruk te verlagen en storende valse alarmering drastisch te beperken door de instelling van alarmen goed af te stemmen op personen en veranderende werkprocessen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewoners van een verpleeghuis op een veilige manier meer vrijheid en privacy krijgen (geheel in lijn met de Wet zorg en dwang).

Daarvoor moet de technologie allereerst de zorg ondersteunen en niet andersom. Met als einddoel: meer privacy voor bewoners en minder werkdruk voor medewerkers. Dit kun je bereiken door zorgmedewerkers vroegtijdig te betrekken bij de te maken keuzes. Waardevolle technologie is niet ‘one size fits all’, maar juist afgestemd op personen en werkprocessen. Alleen zo kan zorgtechnologie naadloos aansluiten op zorgprocessen en de behoeften van cliënten, zorgmedewerkers en de organisatie.

2. Betrek zorgverleners bij alle fases

In het verleden werden zorgverleners vooral betrokken vanaf de implementatiefase van nieuwe hulpmiddelen en dan vooral bij de trainingsfase en livegang. Gelukkig zien we dat de laatste jaren veranderen en worden ze vaker bij het hele proces betrokken. Van het meedenken over de behoeften en de daadwerkelijke uitvraag aan (ICT-)leveranciers tot en met de implementatie, trainingen en borging. Als zorgconsulenten spelen wij hierbij een rol om de vertaling te maken van zorg naar techniek en andersom. Want technisch kan er van alles, maar wat is er nodig voor persoonsgerichte zorg? Op dat niveau gaan wij graag in gesprek met zorgverleners en onze eigen specialisten. Onze klant bepaalt zelf hoever wij hierin gaan, maar onze inzet is altijd vooral gericht op cliënten en zorgverleners. Zodat cliënten gepersonaliseerde zorg ontvangen en medewerkers zich begrepen, gesteund en geholpen voelen. Dan is er al een goed fundament om op verder te bouwen. 

3. Focus op ‘key users’ en doe het samen

Hoe succesvol nieuwe technologie daadwerkelijk is voor zorgverleners en cliënten wordt sterk bepaald door de adoptie en het gebruik op de werkvloer. Daarom hebben wij extra aandacht voor medewerkers die als ‘key users’ het meest intensief werken met een oplossing. Idealiter zetten wij hen in hun kracht, waardoor zij dat bij hun collega’s kunnen doen. Ook dat begint al bij het functionele gesprek over de oplossing en later het plan voor trainingen en de livegang. De trainingen die wij bieden, verschillen per doelgroep. Er zijn specifieke trainingen voor ‘key users’ en zorgpersoneel, maar bijvoorbeeld ook voor de Technische Dienst of de IT-afdeling. Daarnaast draagt Sensara bij aan familieavonden en bijvoorbeeld bijeenkomsten met de cliënten- en ondernemingsraad.

Bij 24-uurszorg is het vaak extra uitdagend om met elkaar op dezelfde manier zorgtechnologie te benutten. Vooral door werkdruk en het werken in shifts, waardoor goed overleggen lastig kan zijn. Ook kan teamdynamiek zorgen dat bepaalde zaken toch ‘even anders’ uitgevoerd. Daardoor blijven mogelijkheden onbenut en dat is zonde. Met key users kan toch geborgd worden dat nieuwe technologie op de juiste manier wordt ingezet voor de beoogde persoonlijke zorg op maat.

4. Ondersteun de hele livegang

Ook bij de livegang zijn wij als zorgconsulenten zelf aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Alleen dát we er zijn, geeft vaak al extra rust en vertrouwen. Dat doen we niet alleen overdag, maar ook bij de avonddienst en wanneer de nachtdienst begint. Zo leren zorgverleners vertrouwen op de zorgtechnologie en wij helpen hierbij door naast hen te staan en tips te geven.

Als zorgconsulenten begeleiden wij een livegang daarom rond alle zorgmomenten en wij gaan pas weg als iedereen zich er vertrouwd mee voelt. Zorgverleners waarderen dat en zijn vaak verbaasd dat wij hen ook daadwerkelijk tijdens de avond- en nachtdienst ondersteunen op de werkvloer. Dat doen wij nadrukkelijk rondom de taken van het zorgproces. Het gebeurt ook regelmatig dat wij even meehelpen, bijvoorbeeld door op een druk moment zelf hals- of polsalarmen uit te delen als we aanvoelen dat dit nodig is. Bij een ex-verpleegkundige gaat dat haast vanzelf.

5. Let op de borging en nazorg

Na de trainingen en livegang breekt een belangrijke fase aan als de zorgtechnologie echt in gebruik is. Het borgen van de betrokkenheid en werkwijze is belangrijk om de aanpak te bekrachtigen en versterken. Dat begint al door vroegtijdig na te denken over deze fase, ook met zorgverleners. Hoe zorgen we dat de werkwijze met hulp van de nieuwe technologie goed geborgd blijft? Is daar nog iets voor nodig of gaat dit grotendeels vanzelf? Zijn er herhaaltrainingen nodig? Dat zijn vragen om over na te denken.

Na de ondersteuning tijdens de livegang blijven wij vaak ook nog twee weken op afstand betrokken. Dan hebben we regelmatig telefonisch contact. Niet alleen als er een ‘probleem’ is, maar ook om te zorgen dat de nieuwe aanpak goed op het ‘netvlies’ blijft staan. Daarna kunnen wij vaak een stap terug doen en kunnen zorgverleners altijd terecht bij ons 24/7 supportteam. Daarnaast blijven wij ook beschikbaar om te sparren of bijvoorbeeld wanneer een herhaaltraining nodig is. Dan is het vaak geweldig om te zien hoe de werkwijze is ingeburgerd en wat dat betekent voor medewerkers en cliënten.

Recent gaven we een herhaaltraining bij een verpleeghuis waar de valse alarmering enorm was teruggelopen. Daar waren ze van zo’n duizend alarmeringen per tien dagen – meestal vals alarm – naar zo’n tweehonderd gegaan, bijna alleen nog relevante meldingen. Dit voorkomt systeemmoeheid en betekent een grote vooruitgang voor cliënten en medewerkers. Dat is echt geweldig om te zien.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp, onze zorgconsulenten of zorgtechnologie? E-mail uw vraag dan gerust vrijblijvend naar zorgconsultant Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 7640803.