Hoe kan ik succesvol innoveren in de zorg

Hoe kan ik succesvol innoveren in de zorg, voor een betere kwaliteit van leven?

Interview met Irene Lunter, zorgconsultant en trainer bij Sensara

Een succesvolle implementatie is veel meer dan alleen technologie komen brengen. Het gaat om een nieuwe manier van werken en daar helpen wij zorgorganisaties bij. De visie van Sensara is dat nieuwe technologie in de zorg alleen werkt als de zorgverleners zelf ook worden meegenomen in het gehele innovatieproces. Dit proces wordt bij Sensara van begin tot eind begeleid door onze zorgconsultants. Om een beter beeld te krijgen van wat onze zorgconsultants kunnen betekenen voor onze klanten hebben we collega Irene Lunter gestrikt voor een interview. Zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de huidige rol van zorgconsultants bij Sensara.

"Hi Irene, wat leuk dat je even tijd hebt. Allereest, je bent zelf afkomstig uit de zorg voordat je bij Sensara bent begonnen. Kan je ons vertellen waarom je je graag inzet voor het verbeteren van de zorg in Nederland.

- Als zorgmedewerkers willen we allemaal de best mogelijk kwaliteit van leven realiseren voor cliënten, dit is waarom we ooit de zorg in zijn gegaan. Dit is niet altijd makkelijk in een tijd waar de werkdruk vaak hoog ligt, waar nieuwe collega’s niet altijd te vinden zijn en er, terecht, hoge eisen aan het beroep worden gesteld.

Innovaties zouden de druk op de zorg moeten verminderen, maar dan zonder de cliёnt uit het oog te verliezen. Hoe zie jij dit met jouw achtergrond als zorgconsultant met jarenlange ervaring in de zorg?

- De behoeften en opvattingen in het leven van de cliënt staan centraal, waarbij veiligheid geboden wordt die passend is binnen ons huidige zorgstelsel. Zelf voelt het voor mij als een missie om de zorg zoveel mogelijk te ondersteunen bij het realiseren van de best mogelijke kwaliteit van leven voor hun cliënten.

Het klinkt alsof nieuwe innovaties ook vragen om andere processen, nieuwe manieren van werken. Wordt de client dan niet over het hoofd gezien?

- Het uitgangspunt is dat een cliënt zijn leven zoveel mogelijk in veiligheid kan leven zoals de cliënt dit wenst en alle vrijheden die daarbij horen en mogelijk zijn. Sensara is daar een ondersteunende tool in, het begint bij de mens. Onze oplossingen maken juist zorg op maat mogelijk, geheel afgestemd op de individuele zorgvraag.

Medewerkers in de zorg kunnen nog wel eens het gevoel krijgen dat de beslissing voor nieuwe technologie ‘over hun hoofd heen’ wordt genomen en ze zich niet gehoord voelen. Wat kunnen beslissers in de zorg hier aan doen?

- Allereerst is het belangrijk om pro-actief met de zorg en de locatiemanagers in gesprek over het huidige werkproces en de aanstaande veranderingen. Dan is het verstandig om samen een plan te maken hoe daar gezamenlijk te komen. Adoptie van nieuwe technologie staat daarbij voorop. Naast het bieden van trainingen is begeleiding op maat daarin een belangrijke factor. Zowel op de dag én nacht van de livegang, maar ook in de weken daarna. Die ondersteuning is een belangrijke stap in het daadwerkelijk vertrouwd raken met nieuwe technologie.

Tenslotte: Er wordt veel gesproken over persoonlijke zorg, of zorg op maat. In hoeverre zijn de oplossingen van Sensara daadwerkelijk geschikt voor de individuele behoeften van cliënten. En hoe zorgen we dat die persoonlijke manier ook daadwerkelijk goed is afgestemd?

- Hoe Sensara hier een rol in speelt kan per behoefte van de cliënt worden bekeken. Dit vraagt om kritische vragen aan elkaar, de mantelzorgers en andere betrokken disciplines. Ik wil de zorg ondersteunen in het stellen van deze vragen en hoe dit proces nog verder een onderdeel kan worden in hun werkproces. Zodat de zorg kan uitdragen wat hen drijft om dit mooie beroep uit te voeren."

Heeft u ook een vraag voor Irene of wilt u meer weten over onze aanpak bij nieuwe innovaties in de zorg? Neem dan gerust contact met ons op via 085 782 2972 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..