Innoveren in de zorg met digivaardige collega’s

Hoe verbeter ik het vermogen van mijn zorgcollega’s om succesvol met nieuwe technologie te werken?


Zorgtechnologie biedt grote kansen om de zorg in Nederland betaalbaar en beheersbaar te houden. Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen, de personeelstekorten lopen op en de vergrijzing ligt duidelijk op de loer. Maar de impact van zorgtechnologie op het dagelijkse werk van zorgpersoneel is in onze optiek niet te onderschatten. Zo kan je van veel zorgmedewerkers niet verwachten dat ze zomaar meegroeien in veranderingen op het gebied van zorginnovaties. In de vorige blog hebben we het gehad over de implementatie van zorgtechnologie en de borging hiervan. Daarbij ging het over “het nut en de noodzaak”, oftewel het urgentiebesef dat collega’s ervaren voordat ze met nieuwe technologie willen werken. Je wil daarbij laten zien hoe zorgtechnologie de zorgkwaliteit kan verbeteren, de efficiëntie kan verhogen en fouten kan verminderen. Zodat die slimme app, dat nieuwe zorgdashboard of die leuke robot ook echt betere zorgverlening oplevert, doordat personeel er op de juiste manier mee omgaat.


In deze blog bespreken we de volgende stap: Hoe we zorgen voor de wens, het besef en het vermogen om ook echt met nieuwe zorgtechnologie aan de slag te gaan. Dit is een belangrijke schakel. Digitaal innoveren klinkt allemaal leuk, maar het wordt alleen een succes als je ook de zorgmedewerkers meekrijgt. Hoe je dat het beste kan bereiken zetten we hieronder voor je op een rij:


1. Wens (Desire: what’s in it for me?): waarom wil ik het gebruiken? Om zorgtechnologie te gebruiken wil ik daar als medewerker het voordeel van zien. Dat kan heel praktisch zijn: ‘ik hoef minder meters op de afdeling te lopen’ of ‘ik kan mijn cliënten beter van dienst zijn’. Maak duidelijk dat de gebruiker van nieuwe technologie er zelf voordeel aan heeft om er mee aan de slag te gaan. Als het voor de gebruiker duidelijk is dat het werk leuker en makkelijker wordt, zorgt dit ervoor dat zij of hij ook sneller geïnteresseerd zal zijn om hiermee aan de slag te willen gaan. Zorg hiervoor dat je concreet bent in wat het kan betekenen voor verbeteren en blijf niet steken in algemene termen als ‘optimalisatie van werkprocessen’, want dan ben je medewerkers al snel kwijt. ‘Wat is het en wat levert het op?’ is de vraag die centraal staat bij adoptie door zorgcollega’s.

2. Besef (Knowledge): Alle neuzen staan dezelfde kant op en ook het voordeel is voor iedereen duidelijk. Collega’s zijn gemotiveerd en nu komt het aan op kennis. Die brengen we over met, bijvoorbeeld, een training op locatie. Bij kennisoverdracht dien je goed rekening te houden met de verschillende ‘digitypes’ binnen je organisatie. De ene collega zal een stuk meer vertrouwd zijn met apps en nieuwe technologie dan de andere collega die het met name erg spannend vindt. Suzanne Verheijden, Strategisch Innovatieadviseur van Buro Strakz heeft dit onlangs onderzocht. Volgens haar worden digitale vaardigheden geprojecteerd op die van zorgmedewerkers, terwijl er vier verschillende type technologiegebruikers (digitypes: Analoge idealist; de Aarzelende technologiegebruiker; de Digivaardige professional; en de Digitale enthousiasteling) zijn, waarvan twee met beperkte digitale vaardigheden'. Het adaptieve vermogen per zorgmedewerker verschilt en dat in kaart brengen middels vier ‘digitypes’ maakt het mogelijk beter aan te sluiten bij het individu.

3. Vermogen (Able): Zijn collega’s in staat om met nieuwe innovaties aan de slag te gaan, of is het nog steeds abracadabra? Je wil barrières wegnemen en zorgen dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Soms komt het ook omdat mensen niet het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een verandering. Zorg dat ze betrokken blijven. We willen zo dicht mogelijk op een livegang trainen, zodat kennis direct in de praktijk kan worden gebracht. Delen van hand-outs of andere geheugensteuntjes kunnen hierbij helpen. Vanuit de organisatie is het belangrijk dat ambassadeurs goed blijven monitoren of mensen aangehaakt blijven en niet afhaken, het mentaal ook kunnen blijven volgen en erkenning geven op de juiste momenten voor veranderingen in gedrag.


Ons doel is om te zorgen dat zorgmedewerkers gerustgesteld uit de training komen. Vaak als zorgmedewerkers weinig ervaring hebben met techniek kan het voorkomen dat ze zich schamen voor hun achterstand of wegduiken bij de training omdat ze denken dat ze achterlopen op hun collega’s op het gebied van digitale vaardigheden. Stel zorgmedewerkers dus gerust dat ze zich niet hoeven te schamen. Moedig ze aan om met vragen te komen en de tijd te krijgen om een nieuwe manier van werken te omarmen en hun werk beter én prettiger te kunnen doen.


Uiteindelijk zijn het de zorgmedewerkers die aan de slag gaan met nieuwe digitale oplossingen om ook in de toekomst iedere dag de beste zorg te leveren. Het is niet de techniek die verandert, maar het zijn uiteindelijk de mensen die voor de verandering zorgen.

Wil je zelf aan de slag met nieuwe technologie binnen je zorgorganisatie? Onze consultants helpen je graag op weg. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 7640803.