Sensara Academy
De zorgconsultants van Sensara komen zelf uit de zorg. Ze hebben met hun voeten in de klei gestaan. Zij weten hoe het is om op een PG te werken, hoe het is om iemand te vinden die op de grond ligt of hoe het is om veel valse alarmen te krijgen. Met hun zorgachtergrond begrijpen zij wat er nodig is in de ouderenzorg, spreken ze de taal van de zorg en weten ze waar de behoefte ligt van de ouderen. Zij denken niet vanuit technologie, maar vanuit zorg. Daardoor weten zij in de behoefte van de client en de zorgmedewerker te voorzien.
Zorgmedewerker centraal
Zorgtechnologie inzetten is niet een doel maar een middel. Het draait voor de zorg niet om de technologie, maar om de zorg voor de bewoner/client. Om de zorg te voorzien in haar behoefte focust Sensara zich om die reden op ondersteuning van de zorgmedewerker. Door deze focus kan zorgtechnologie optimaal worden benut. Naast het centraal stellen van de medewerker besteden we met Sensara veel aandacht aan adoptie en functionaliteit. De introductie van nieuwe technologie kan pas succesvol zijn als de gebruiker er tevreden mee kan werken. Op die manier zorgen wij ervoor dat de technologie echt van waarde is voor de zorg. Die waarde van de oplossingen van Sensara kan zich op verschillende vlakken uiten. Het kan onder meer tijdwinst opleveren, het kan zekerheid geven bij valincidenten en het kan feitelijke ondersteuning bieden binnen multidisciplinair overleg.
Wat doet de zorgconsultant
Onze zorgconsultants zijn in staat om goed te luisteren naar de zorg, zorginhoudelijke gesprekken aan te gaan en daarbij op verschillende niveaus goed te kunnen schakelen. De gehele implementatie van zorgtechnologie, van het geven van advies, het begeleiden van adoptie tot aan borging, behoort tot het takenpakket. Zij zijn in staat als geen ander om goed over te brengen hoe je Sensara toepast in de praktijk en op welke manier het een grote meerwaarde heeft. Zij slaan een brug naar de zorg door aan te sluiten bij het adaptieve vermogen van verschillende typen zorgmedewerkers en door aan te sluiten bij de behoefte van de zorg (en die van cliënten).
Borging belangrijk
Wij gaan met Sensara ook nog een stap verder. Implementatie van technologie alleen is niet voldoende. Een veel (belangrijk) vergeten onderdeel is het borgen van zorgtechnologie. Misschien is het zelfs het allerbelangrijkste van implementatie van zorgtechnologie. Pas wanneer zorgtechnologie een plek heeft in bedrijfsprocessen, systemen, gedeelde waarden en gedrag, pas dan werkt zorgtechnologie optimaal. Zo verzorgen we bijvoorbeeld periodiek trainingen, zodat ook nieuwe zorgmedewerkers die later aanhaken prettig kunnen werken. We zorgen dat key-users een aanspreekpunt kunnen zijn voor collega's en dat ook familie en mantelzorgers mee worden genomen in het nieuwe proces. Op die manier gaat de zorgtechnologie voor jou werken, en niet andersom.
Meer weten over de Sensara Academy en onze zorgconsulntants? Neem dan contact op met onze collega's.
Persbericht: Weijenberg investeert in zorgtechnologie van Sensara

Nieuwe investeringsronde zorgt voor groeiversnelling leverancier AI technologie voor de ouderenzorg.
Rotterdam, 6 juli 2023. Weijenberg Invest heeft een investering gedaan in Sensara, een toonaangevende organisatie die zich richt op het ontwikkelen van slimme technologie voor de zorgsector. Met deze investering zal Sensara in staat zijn om de dienstverlening verder te ontwikkelen en uit te breiden, waardoor het bedrijf zijn positie in de zorgsector kan versterken.
De ouderenzorg in Nederland kenmerkt zich op dit moment door een sterke vergrijzing van zowel de oudere als de leeftijd van het zorgpersoneel. Daarnaast neemt de zorgvraag toe terwijl ondertussen ook het tekort aan personeel verder stijgt. Terwijl op dit moment 1 op de 7 personen in Nederland in de zorg werkt, zal dit in 2040 verder moeten stijgen tot 1 op 4 in 2040. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden heeft Sensara zorgtechnologie ontwikkeld, gebaseerd op AI (kunstmatige intelligentie) en slimme algoritmes. Hiermee levert Sensara de juiste alarmen en data-inzichten voor de ouderenzorg, van thuis tot in het verpleeghuis.
Nu ouderen langer thuis blijven wonen, ook al is bijvoorbeeld (vergaande) dementie vastgesteld, zorgt dit voor extra druk op de zorg. De timing voor de investering is daarom niet onbelangrijk: Dit is het moment om de crisis in de thuis- en wijkzorg in Nederland aan te pakken. De impuls die Weijenberg Invest hiermee levert maakt doorinvesteren mogelijk in de extramurale propositie van Sensara. Directeur van Sensara, Rutger Wichers: “Deze nieuwe investering helpt ons niet alleen financieel, maar gaat ons op meerder vlakken in staat stellen om onze groeiambities te realiseren. Hiermee zijn we een partnership aangegaan met een partij met jarenlange succesvolle ervaring in de extramurale ouderenzorg. Die kennis en expertise wenden we graag aan om de groeiambities van Sensara een extra impuls te geven.“
Weijenberg Invest is verheugd om deel uit te maken van deze spannende ontwikkeling en kijkt uit naar een langdurige samenwerking met Sensara. Daarbij levert Weijenberg Invest een unieke combinatie van kennis, financiële investering en een netwerk in de Nederlandse zorgsector die goed aansluit op de groeiambities van Sensara. Rene Weijenberg van Weijenberg Invest: “Toen ik jaren geleden voor het eerst van Sensara hoorde dacht ik, dit is de toekomst! Juiste alarmen op basis van slimme algoritmes, AI en data-inzicht. Dus toen ik recent weer met Sensara in contact werd gebracht was ik meteen positief. Wij hebben heel veel zin om zo goed mogelijk te ondersteunen bij de groeiambities van Sensara.”
Meer weten? Neem voor pers gerelateerde vragen contact op met:
Bart Kerckhoff
Marketing Manager Sensara
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel 06 11 76 96 97
Innoveren in de zorg met digivaardige collega’s

Hoe verbeter ik het vermogen van mijn zorgcollega’s om succesvol met nieuwe technologie te werken?
Zorgtechnologie biedt grote kansen om de zorg in Nederland betaalbaar en beheersbaar te houden. Ouderen willen en moeten langer thuis blijven wonen, de personeelstekorten lopen op en de vergrijzing ligt duidelijk op de loer. Maar de impact van zorgtechnologie op het dagelijkse werk van zorgpersoneel is in onze optiek niet te onderschatten. Zo kan je van veel zorgmedewerkers niet verwachten dat ze zomaar meegroeien in veranderingen op het gebied van zorginnovaties. In de vorige blog hebben we het gehad over de implementatie van zorgtechnologie en de borging hiervan. Daarbij ging het over “het nut en de noodzaak”, oftewel het urgentiebesef dat collega’s ervaren voordat ze met nieuwe technologie willen werken. Je wil daarbij laten zien hoe zorgtechnologie de zorgkwaliteit kan verbeteren, de efficiëntie kan verhogen en fouten kan verminderen. Zodat die slimme app, dat nieuwe zorgdashboard of die leuke robot ook echt betere zorgverlening oplevert, doordat personeel er op de juiste manier mee omgaat.
In deze blog bespreken we de volgende stap: Hoe we zorgen voor de wens, het besef en het vermogen om ook echt met nieuwe zorgtechnologie aan de slag te gaan. Dit is een belangrijke schakel. Digitaal innoveren klinkt allemaal leuk, maar het wordt alleen een succes als je ook de zorgmedewerkers meekrijgt. Hoe je dat het beste kan bereiken zetten we hieronder voor je op een rij:
1. Wens (Desire: what’s in it for me?): waarom wil ik het gebruiken? Om zorgtechnologie te gebruiken wil ik daar als medewerker het voordeel van zien. Dat kan heel praktisch zijn: ‘ik hoef minder meters op de afdeling te lopen’ of ‘ik kan mijn cliënten beter van dienst zijn’. Maak duidelijk dat de gebruiker van nieuwe technologie er zelf voordeel aan heeft om er mee aan de slag te gaan. Als het voor de gebruiker duidelijk is dat het werk leuker en makkelijker wordt, zorgt dit ervoor dat zij of hij ook sneller geïnteresseerd zal zijn om hiermee aan de slag te willen gaan. Zorg hiervoor dat je concreet bent in wat het kan betekenen voor verbeteren en blijf niet steken in algemene termen als ‘optimalisatie van werkprocessen’, want dan ben je medewerkers al snel kwijt. ‘Wat is het en wat levert het op?’ is de vraag die centraal staat bij adoptie door zorgcollega’s.
2. Besef (Knowledge): Alle neuzen staan dezelfde kant op en ook het voordeel is voor iedereen duidelijk. Collega’s zijn gemotiveerd en nu komt het aan op kennis. Die brengen we over met, bijvoorbeeld, een training op locatie. Bij kennisoverdracht dien je goed rekening te houden met de verschillende ‘digitypes’ binnen je organisatie. De ene collega zal een stuk meer vertrouwd zijn met apps en nieuwe technologie dan de andere collega die het met name erg spannend vindt. Suzanne Verheijden, Strategisch Innovatieadviseur van Buro Strakz heeft dit onlangs onderzocht. Volgens haar worden digitale vaardigheden geprojecteerd op die van zorgmedewerkers, terwijl er vier verschillende type technologiegebruikers (digitypes: Analoge idealist; de Aarzelende technologiegebruiker; de Digivaardige professional; en de Digitale enthousiasteling) zijn, waarvan twee met beperkte digitale vaardigheden'. Het adaptieve vermogen per zorgmedewerker verschilt en dat in kaart brengen middels vier ‘digitypes’ maakt het mogelijk beter aan te sluiten bij het individu.
3. Vermogen (Able): Zijn collega’s in staat om met nieuwe innovaties aan de slag te gaan, of is het nog steeds abracadabra? Je wil barrières wegnemen en zorgen dat het daadwerkelijk gaat gebeuren. Soms komt het ook omdat mensen niet het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van een verandering. Zorg dat ze betrokken blijven. We willen zo dicht mogelijk op een livegang trainen, zodat kennis direct in de praktijk kan worden gebracht. Delen van hand-outs of andere geheugensteuntjes kunnen hierbij helpen. Vanuit de organisatie is het belangrijk dat ambassadeurs goed blijven monitoren of mensen aangehaakt blijven en niet afhaken, het mentaal ook kunnen blijven volgen en erkenning geven op de juiste momenten voor veranderingen in gedrag.
Ons doel is om te zorgen dat zorgmedewerkers gerustgesteld uit de training komen. Vaak als zorgmedewerkers weinig ervaring hebben met techniek kan het voorkomen dat ze zich schamen voor hun achterstand of wegduiken bij de training omdat ze denken dat ze achterlopen op hun collega’s op het gebied van digitale vaardigheden. Stel zorgmedewerkers dus gerust dat ze zich niet hoeven te schamen. Moedig ze aan om met vragen te komen en de tijd te krijgen om een nieuwe manier van werken te omarmen en hun werk beter én prettiger te kunnen doen.
Uiteindelijk zijn het de zorgmedewerkers die aan de slag gaan met nieuwe digitale oplossingen om ook in de toekomst iedere dag de beste zorg te leveren. Het is niet de techniek die verandert, maar het zijn uiteindelijk de mensen die voor de verandering zorgen.
Wil je zelf aan de slag met nieuwe technologie binnen je zorgorganisatie? Onze consultants helpen je graag op weg. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 7640803.
Hoe neem ik mijn organisatie mee in de wereld van zorgtechnologie?

De gezondheidszorg verandert snel en zorgorganisaties moeten meegaan met de tijd. Een belangrijk onderdeel hiervan is het omarmen van zorgtechnologie. Of het nu gaat om elektronische cliëntendossiers, zorgalarmering, smartphones of geautomatiseerde processen, technologie speelt een steeds grotere rol in het verbeteren van de zorgkwaliteit. Het implementeren van zorgtechnologie vraagt echter om een zorgvuldig veranderproces voor een goede kans van slagen. In deze blog bespreken we in een notendop hoe je ook jouw zorgorganisatie succesvol kunt meenemen in een veranderproces met betrekking tot nieuwe zorgtechnologie.
1. Nut en noodzaak: de basis leggen
Het is belangrijk om aan alle betrokkenen binnen de zorgorganisatie duidelijk te maken waarom zorgtechnologie belangrijk is, zodat iedereen begrijpt waarom de verandering plaats gaat vinden. Dit geldt niet alleen voor het management, maar ook voor zorgprofessionals en ander personeel. Laat zien hoe zorgtechnologie de zorgkwaliteit kan verbeteren, de efficiëntie kan verhogen en fouten kan verminderen. Gebruik concrete voorbeelden om te laten zien wat zorgtechnologie kan betekenen. Als bijvoorbeeld een zorgmedewerker zelf inziet dat het haar nachtdienst vergemakkelijkt, of een bewoner meer rust en privacy biedt, zal ze sneller geneigd zijn om mee te komen in de verandering omdat het nut ervan in wordt gezien. Daarnaast is het belangrijk om de mensen uit het werkveld mee te nemen zodat er geen 'lege plek aan tafel' over blijft. Je wil natuurlijk wel dat de technologie de juiste uitdagingen kan oplossen en dus het juiste middel het doel heiligt. Anders schiet het alsnog zijn doel voorbij.
2. Creëer een gevoel van urgentie
Weerstand tegen verandering is een groot obstakel in veranderprocessen. Om dit te overwinnen, moet er een gevoel van urgentie worden gecreëerd. Laat medewerkers zien dat het huidige systeem niet meer voldoet aan de behoeften van cliënten, de organisatie en de zorgsector. Communiceer de voordelen van zorgtechnologie en de mogelijke gevolgen van het niet meegaan met deze ontwikkeling. Laat zien welke risico's er zijn en welke kansen technologie biedt. Zorg ervoor dat personeel wordt, goed wordt getraind en dat er mooie voorbeelden worden gebruikt. Door middel van bijvoorbeeld een spreek luister verbinding aan de muur, kan er makkelijk worden gecommuniceerd met een bewoner. Dit scheelt de medewerker tijd en de bewoner voelt zich gehoord.
3. Managers als voorstanders
Managers spelen een belangrijke rol bij het succesvol implementeren van veranderingen binnen een zorgorganisatie. Ze moeten als ambassadeurs optreden en het goede voorbeeld geven. Het is essentieel dat managers volledig achter het veranderproces staan en dit actief uitdragen naar hun teams. Ze moeten open communiceren, vragen en zorgen serieus nemen en medewerkers betrekken bij beslissingen. Managers kunnen een belangrijke rol spelen bij het motiveren van medewerkers om zich digitaal vaardig te ontwikkelen en de voordelen van zorgtechnologie te omarmen. Alle neuzen dezelfde kant op, noemen we dat.
Conclusie
Het meenemen van een zorgorganisatie in een veranderproces met betrekking tot zorgtechnologie vereist aandacht voor het nut en de noodzaak, het creëren van urgentiebesef, het optreden van managers als ambassadeurs en het bevorderen van digitale vaardigheden bij medewerkers. Door deze elementen aan te pakken en betrokkenheid te stimuleren, kunnen zorgorganisaties succesvol de voordelen van zorgtechnologie benutten en de zorg naar een hoger niveau tillen.
Wil je zelf aan de slag met nieuwe technologie binnen je zorgorganisatie? Onze consultants helpen je graag op weg. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 010 7640803.
Slimme en veilige zorg met Sensara en NAAST-ZCN landelijk inzetbaar

Rotterdam, 9 mei 2023 - Sensara en NAAST-ZCN bekrachtigen de samenwerking op het gebied van slimme en veilige zorg door de ondertekening van een duurzaam contract. Het zorgtechnologiebedrijf en medisch servicecentrum maken het mogelijk dat door de inzet van technologie de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment wordt ingezet. Monitoring op afstand met sensoren wordt zo voor iedere zelfstandig wonende cliënt in heel Nederland beschikbaar. Hiermee krijgen cliënten op afstand de benodigde hulp en zorg, is minder fysieke zorg nodig en kan de cliënt langer veilig thuis blijven wonen.
In de zorg bij mensen thuis worden steeds vaker concepten voor Volledig Pakket Thuis gebruikt. Met dit pakket krijgen mensen met een indicatie verpleeghuiszorg thuis. Oftewel: thuis blijven wonen, met de complete zorgverlening. Hiervoor is leefstijlmonitoring een ‘must’. Want met de juiste technologie kunnen we de vrijheid én veiligheid van cliënten vergroten. Van alarmering en digitale toegang tot slimme oplossingen voor thuismonitoring. Om zo de kwaliteit van leven ondanks een toenemende zorgbehoefte centraal te stellen. De samenwerking tussen Sensara en NAAST-ZCN zorgt ervoor dat nog veel meer cliënten gebruik kunnen maken van leefstijlmonitoring.
Leefstijlmonitoring
Maarten den Heijer van NAAST-ZCN ervaart het als een groot voordeel dat door de samenwerking er een win-winsituatie ontstaat voor zowel de cliënt als de zorgorganisatie: “Bij NAAST-ZCN kunnen we deze leefstijlmonitoring volledig voor zorgorganisaties verzorgen. De cliënt behoudt de regie over zijn eigen leven en als zorgorganisatie bespaar je zorguren die je ergens anders weer kunt inzetten. Met name dat laatste is van groot belang gezien de arbeidskrapte waar we mee te maken hebben. Leefstijlmonitoring is hét bewijs dat fysieke en digitale zorg elkaar versterken. Sensara heeft bewezen dat zij die technologie daadwerkelijk kunnen bieden. Vanuit het partnerschap zijn wij als een van de grootste digitale zorgbedrijven van Nederland de brug tussen techniek en fysieke handjes.”
Bart Keijzer van Sensara voegt toe: “Zorginstellingen kunnen 24/7 monitoring en alarmering bieden zodat alleenstaande ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dankzij monitoring en alarmering als dit nodig is, heeft de zorg een goed beeld van de situatie van de cliënt en is het snel duidelijk als er verandering in de situatie ontstaat, zeker als het duidelijk is dat er een onwenselijke situatie ontstaat zoals bij een valpartij. Dit biedt een gerust gevoel voor de cliënt, de zorg in de wijk én de mantelzorger. Door zowel de techniek als de afhandeling van alarmen uit handen te nemen kan de zorg zich concentreren op het belangrijkste: het leveren van de beste zorg.”
Succesvolle pilot
In de afgelopen tijd hebben Sensara en NAAST-ZCN al meerdere successen behaald. Zoals de pilot ‘Slimme nachtzorg’ samen met Icare, wat 85% van de inzet van wijkverpleging in de nacht heeft teruggebracht en meer rust biedt voor de cliënt. In een proefperiode kregen cliënten van Icare bewegingssensoren en een bedsensor van Sensara in hun woning geïnstalleerd. De slimme software leert hun gewoonten kennen en registreert of er afwijkingen zijn. Bij een grote afwijking gaat er een alarm naar NAAST-ZCN. De medewerker op de zorgcentrale stuurt de melding naar een zorgprofessional van Icare die, na triage door NAAST-ZCN, naar de cliënt gaat. De cliënt krijgt op die manier alleen zorg als er ’s nachts echt iets aan de hand is.
Beheersbare en betaalbare zorg
Zorg op afstand biedt dé oplossing voor de maatschappelijke uitdaging om de zorg georganiseerd en betaalbaar te houden. Want door de vergrijzing ontstaat een groeiende behoefte aan zorg, terwijl er een toenemend personeelstekort in de zorg ontstaat. De inzet van technologie zorgt voor efficiënte en effectieve manieren om zorg op afstand te verlenen. Zo blijft de zorg beheersbaar en betaalbaar.
Neem voor meer informatie contact op met Bart Kerckhoff, Marketing Managager Sensara: bel 06 11 769 697 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..