Er zijn bewoners die net een beetje extra zorg en aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer iemand gaat dwalen of probeert het gebouw te verlaten. Met leefcirkels kan hun vrijheid worden behouden zonder hun veiligheid in gevaar te brengen. Door leefcirkels in te zetten in een verpleeghuis kan worden bepaald waar een bewoner naartoe kan gaan en wanneer bijvoorbeeld een deur gesloten moet blijven.
De leefcirkels kunnen voor iedere individuele bewoner worden ingesteld op kamer, afdeling of gebouw. De grootte van een leefcirkel kan daarbij worden afgestemd per individuele bewoner. Zo kan iedere bewoner zoveel mogelijk genieten van maximale vrijheid.
Het gebouw: Deze leefcirkel omvat het gehele gebouw. Zodra een cliënt dicht in de buurt van de uitgang komt, verlaat hij/zij deze leefcirkel.
De afdeling: Deze leefcirkel omvat de gehele afdeling. Zodra iemand de afdeling verlaat, zal hiervan een melding gegeven worden.
Een specifieke ruimte: Deze leefcirkel is voor specifieke ruimtes, bijvoorbeeld de kamer van een cliënt, de kamer van een medecliënt of een personeelsruimte.
We onderscheiden met leefcirkels twee verschillende oplossingen: dwaaldetectie en dwaalpreventie.
Zodra een cliënt van plan is om naar de buitendeur te gaan en hierdoor het gebouw verlaat, krijgt de zorg hiervan een melding binnen via de Sensara app. Deze melding geeft dan aan om welke cliënt het gaat en waar de cliënt zich bevindt. Op uw telefoon ziet u dan een dwaaldetectie alarm verschijnen.
Als een bewoner toch door de voordeur loopt, dus de zone uit, dan komt er een dwaaldetectie alarm binnen bij de zorg. De bewoner loopt door een vooraf gedefinieerde leefcirkel – en verlaat bijvoorbeeld de afdeling. Alarm inclusief de locatie waar de bewoner is, komt binnen op de Sensara App.
Voordelen
Met dwaalpreventie voorkomen we dat een bewoner zich buiten een vooraf gedefinieerde zone gaat begeven.
Zodra een bewoner probeert het gebouw te verlaten, ontvangt de zorg hiervan een melding op de Sensara app. Daarnaast maakt deze functie het ook mogelijk om de betrokken uitgang te sluiten, zodra een bewoner het gebouw probeert te verlaten.
Voordelen
Meer vrijheid: Dwaaldetectie helpt bij de juiste mate van bewegingsvrijheid voor bewoners.
Per bewoner instelbaar. Bepaal zelf voor welke bewoners dit van toepassing is. Deze bewoners krijgen een device (een persoonlijke alarmknop, of een polsalarm).
Veiligheid van bewoners: Bij brandalarm worden alle deuren voor alle bewoners gedeblokkeerd (dit wordt door de deurcontroler geregeld en moet per locatie worden geverifieerd).
Zekerheid :De blokkade kan overruled worden door gebruik van paslezers en/of codepaneel. Dit is afhankelijk van de aanwezige functionaliteit.
Wanneer een bewoner de persoonlijke alarmknop indrukt, wordt een alarm gestuurd naar de smartphone van de zorg. Bij een standaard alarmknop wordt vaak niet aangegeven waar de bewoner zich bevindt en kan het lastig zijn om snel ter plaatse te zijn wanneer hulp nodig is.
Met de alarmknop met plaatsbepaling, wordt in het alarm direct zichtbaar om welke bewoner het gaat en waar de bewoner zich bevindt op het moment dat de knop wordt ingedrukt. Zo weet de zorg direct waar de bewoner is en kan hulp snel ter plaatse zijn. Met het gebruik van locators en GPS zijn zorgmedewerkers altijd op de hoogte waar een bewoner zich bevindt. Niet alleen binnen in het gebouw maar ook in de directe omgeving.
Door middel van leefcirkels kan het gebied ingesteld worden waarin een bewoner zich vrij kan bewegen. Bijvoorbeeld tot de voordeur. Het voordeel van leefcirkels is dat bewoners zo veel mogelijk hun vrijheid kunnen behouden en de oplossing ondertussen helpt bij de uitvoering van de wet Zorg en Dwang.
Meer weten? Neem dan contact op of download hieronder de brochure.