Veelgestelde vragen over Sensara

Ga direct naar:

Installatie
Internet aansluiting
Account
Hoe werkt het
Privacy
Overige

 

Installatie

 

Kan ik Sensara zelfstandig installeren?
Sensara is ontworpen voor zelfinstallatie en de praktijk laat zien dat ook mensen zonder technische kennis het systeem in de meeste gevallen binnen 45 minuten succesvol kunnen installeren. Volg bij twijfel de uitgebreide instructies in onze volledige handleiding (zie http://sensara.eu/support/)

Waar zit de QR code of Barcode die ik moet scannen?
De QR code zit onderop de ontvanger / gateway.

Ik heb de sensor op de verkeerde plek aangebracht, wat nu?
U kunt hem daar weghalen en alsnog op de juiste plek installeren. Elke sensor heeft een bepaalde functie en daarom kunnen ze niet verwisseld worden. De functie staat vermeld achterop elke sensor.

Ik kan de sensor niet op de voorgeschreven plek aanbrengen.
Probeert u dan een andere plek in de buurt te vinden, waar de sensor toch geactiveerd wordt als de deur of lade wordt gebruikt. Het belangrijkste is dat de sensor getriggerd wordt door de betreffende activiteit.

 

Internet aansluiting

 

Heb ik in het huis een internetverbinding nodig?
Ja, u heeft een permanente internetverbinding nodig om Sensara te kunnen gebruiken.

Mijn vader/moeder heeft geen Internet, wat nu?
Vaak beschikken ouderen over een Internetaansluiting (als onderdeel van hun televisie/telefonie abonnement) maar zijn daar niet van op de hoogte. Dit kunt u op twee manieren controleren:  Op de factuur van de betrokken provider. Alle All-in (of 3-in-1) abonnementen omvatten een geschikt Internetabonnement.
 Connecties aan de achterkant van de aanwezige TV-kastjes (set-top box) – aanwezigheid van de UTP/Ethernet connectoren is een duidelijke indicatie voor de beschikbaarheid van de Internetaansluiting.
In alle andere gevallen, kunt u via onze webshop een mobiele modem met een Internetabonnement (mee) bestellen. Deze modem is uitsluitend bedoeld voor gebruik i.c.m. het Sensara systeem en kan niet gebruikt worden voor algemeen toegang tot Internet.

 

Account

 

Hoe kan ik een nieuwe gebruiker toevoegen?
Na het afronden van alle stappen van de installatie, kan een extra gebruiker van de app toegevoegd worden. Dit kan gedaan worden via de website in het menu “support”. Ga naar het kopje account, waar u kan kiezen voor de optie “nodig nog een nieuwe gebruiker uit”. Volg hierna de aangegeven stappen.

 

Hoe werkt het

 

Hoe werkt de alarmering van Sensara?
Sensara geeft op basis van activiteit in de woning een advies over abnormale situaties en dient dus als hulpmiddel om langer veilig thuis te blijven wonen.

Hoe werkt de valdetectie van Sensara?
Sensara leert het gebruikelijke gedrag van de bewoner. Als de bewoner verdachte inactiviteit laat zien wordt dit opgemerkt door Sensara. Voor de meeste gebruikers ligt deze inactiviteitstijd tussen de 30 minuten en 2 uur. Het systeem kan uitgebreid worden met een bedsensor waardoor ook ’s nachts verdachte inactiviteit opgemerkt kan worden.

Het systeem “ziet” bepaalde activiteiten niet. Bijvoorbeeld “eten”. Wat is er mis?
Controleert u alstublieft of de betreffende sensor goed geïnstalleerd is en probeert u het daarna opnieuw. Ga naar Instellingen (Settings) en kies “test sensoren”. In dit scherm kunt u zien of de goede sensor is geïnstalleerd. Zie ook pagina 51 van de handleiding.

Het systeem geeft een melding die niet klopt. Hoe komt dit?
Het systeem moet uw gedrag in de eerste weken leren. Na een paar weken weet Sensara uw ritme beter en zal dit niet meer voorkomen.

Waar kan ik de gedetailleerde informatie over de looproute van de bewoner zien?
Om de privacy van de bewoner te beschermen wordt de geschiedenis van de bezochte locaties / de gedetailleerde looproute van de bewoner niet weergegeven. Deze is in de praktijk ook bijna nooit nodig. U krijgt wel te allen tijden de laatst bekende locatie van de bewoner in het “Nu” scherm te zien.

Werkt Sensara bij bedlegerige bewoners?
Indien uw vader/moeder bedlegerig is en/of ’s avonds laat bezoeken van familie of thuiszorg ontvangt, dan zal Sensara niet in staat zijn om activiteiten goed te herkennen. Bij deze personen dient het systeem uitgebreid te worden met de optionele bedsensor. Deze kan gewoon via onze webshop bijbesteld worden. Toepassing van de bedsensor heeft ook andere voordelen zoals hieronder verder vermeld.

Hoe werkt alarmering in de app bij gebruik van de bedsensor?
Het slaapgedrag en de aanwezigheid in bed kunnen bijna real-time (met 1-2 min vertraging) in de app gevolgd worden, 24 uur per dag. Gedurende de gebruikelijke slaapperiode van de bewoner geldt een inactiviteitsmelding van 30 minuten. De mantelzorger ontvangt een push-notificatie van het type “Verdachte inactiviteit” indien de bewoner uit bed is en in deze periode langer dan 30 minuten geen beweging gedetecteerd in de woning is. Buiten de slaapperiode geldt de gedragspatroonafhankelijke inactiviteitsperiode.

 

Privacy

 

Mijn vader/moeder is bezorgd over zijn/haar privacy bij het gebruik van Sensara, wat nu?
Er worden geen camera’s gebruikt. Sensara laat alleen een hoog niveau overzicht van de dagactiviteiten zien en geen gedetailleerde sensor informatie. Daarnaast, het is mogelijk om de privacy instellingen van Sensara volledig aan te passen aan de wensen van uw vader/moeder. Dit kan middels de privacy module binnen de accountmanagement pagina. Daarmee kan bijvoorbeeld het monitoren van verschillende type activiteiten selectief uitgeschakeld worden. Zie voor meer informatie over privacy andere artikelen verder in deze FAQ.

Wie kan mijn data inzien?
Uw gegevens zijn beveiligd en alleen toegankelijk voor diegenen die toestemming hebben gekregen.

Gebruikt Sensara camera’s?
Nee, om uw privacy te beschermen gebruikt het systeem uitsluitend “blinde sensoren”, zoals infrarood bewegingssensoren en open-dicht sensoren.

Kunnen mijn gegevens voor andere doeleinden worden gebruikt?
Nee, uw gegevens worden beveiligd opgeslagen en in geen geval voor andere (commerciële) doeleinden gebruikt.

 

Overige

 

Werkt Sensara bij mij of mijn naaste?
Sensara werkt bij iedereen, omdat het systeem zich aanpast aan uw persoonlijke leefstijl.

Werkt dit systeem ook voor echtparen / mensen die samenwonen?
Het systeem is dan minder relevant, aangezien mensen die samenwonen doorgaans een oogje op elkaar houden. Bovendien zullen leefstijlpatronen moeilijker te herkennen zijn, omdat het systeem geen verschil ziet tussen beide bewoners.

Is Sensara een medisch apparaat?
Nee Sensara is geen medisch apparaat en heeft geen medische goedkeuring. De gegevens mogen niet gebruikt worden voor een medisch oordeel. Raadpleeg uw arts bij twijfel over de gezondheid.

Hoe weet ik of het systeem nog naar behoren werkt?
Alle onderdelen worden voortdurend extern gecontroleerd. Mocht er onverhoopt iets haperen, dan ontvangt u daarvan automatisch bericht via de app. Wilt u controleren of de sensoren werken ga dan naar “Instellingen (Settings)” en kies “test sensoren”. In dit scherm kunt u zien of de goede sensor is geinstalleerd. Toilettering wordt overigens nooit weergegeven in het activiteitenscherm. Zie ook pagina 51 van de handleiding.

Geeft het systeem straling af?
De stralingsenergie die Sensara afgeeft is ongeveer een miljoen keer kleiner dan die van een mobiele telefoon.

Hoeveel energie gebruikt het systeem?
Heel weinig, het systeem gebruikt jaarlijks minder energie dan u nodig heeft om een liter water aan de kook te brengen. De batterijen gaan bij normaal gebruik 2 tot 3 jaar mee. Als ze aan vervanging toe zijn, krijgt u daarvan automatisch een melding.

Kunnen huisdieren de werking van Sensara verstoren?
Gewoonlijk niet, maar als u een kat heeft, is het beter om de bewegingssensoren niet op hoge objecten, zoals tafels en ladekasten, te richten. Grote huisdieren (hoger dan 80 cm) kunnen van invloed zijn op de bewegingssensoren.

Mocht u vragen hebben dan kunt u
de gratis brochure aanvragen of bellen met 010 7640 803
Vraag onze brochure aan
In onze brochure kunt u alles nog eens op uw gemak nalezen.
Vul uw e-mailadres in en wij sturen zo snel mogelijk de brochure naar u op.